geplaatst op 04-02-2021 door Redactieteam Laren Gelderland


Met een smartphone kijk ik regelmatig naar het weer. Is het morgen droog, kan ik hout kloven of wordt het miezerweer van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Opeens gaan de rillingen over mijn lijf, ik krijg het er koud van. Het is toch niet waar vrieskou en ….. schaatsweer?

 

Aan een rasechte Fries woonachtig in de Achterhoek hoef je niet tweemaal te vertellen als de wind uit het Oosten komt en het houdt aan, dan komt er vries- en wellicht schaatsweer. Even snel Googelen; er wordt gesproken over een Russisch en een Amerikaans weermodel. Bij het Russisch weermodel krijgt, heel logisch, de oostenwind de overhand. Bij het Amerikaanse model blijft het kwakkelen en gooit het warme water van de Atlantische Oceaan roet in het eten.

Waar kan ik hier schaatsen, moet ik helemaal naar Haaksbergen of Winterswijk of kan het ook dicht bij huis. Zo waar er is een ijsvereniging in Laren: Roowinkel. Dat is mazzel, nog vlakbij om de hoek verscholen tussen struiken en bomen.

Nu bellen naar het bestuur en vragen of zij al last hebben van de schaatskoorts. Gelukkig, Teun Eggink neemt de telefoon op en hij heeft tijd. Zijn antwoord: “Het begint er al op te lijken.” De bestuursleden overleggen telefonisch met elkaar. Een eerste stap is genomen, enkele bestuursleden hebben zich ingeschreven voor een digitale voorlichtingsbijeenkomst van de KNSB. De schaatsbond geeft informatie over de mogelijkheden in Coronatijd. Nu is er nog geen duidelijkheid; wel niet, of alleen kinderen en/of ook volwassenen. Het is toch een buitensport? Er is ook contact opgenomen met de gemeente, er zijn nog geen harde afspraken gemaakt.

Het is al drie jaar geleden dat de ijsbaan open is geweest, welgeteld een middag.

Wanneer kan er geschaatst worden? Eén antwoord is niet mogelijk. Veel factoren spelen een rol, het water in de vijver is nog relatief warm, het water staat hoog. Gelukkig is de vijver enkele jaren geleden uitgebaggerd. Bladresten kunnen nu niet meer broeien en de ijsvorming belemmeren. Een spelbreker kan zijn: sneeuw. Bij sneeuw vriest het water nauwelijks aan.  

Je hoeft geen lid te zijn van IJssportvereniging Roowinkel. Je dient dan wel iedere keer een kaartje te kopen. Voor de prijs hoef je het niet te doen, 10 euro voor een gezin abonnement.

Na een half uur praten leg ik de hoorn erop. Teun zal me bellen als er nieuws is. Actueel nieuws is te vinden op de website: www.roowinkel.nl en de facebookpagina: www.facebook.com/roowinkel

Voor de zekerheid ga ik nu eerst de buitenkranen afsluiten.

Jaap de Boer