Suppen op de ijsbaan voor eerste Achterhoekse Supcup

Na de wedstrijd kon men recreatief op het sup-board bezig zijn. In het midden voorzitter Corine Bos van de Rotary Barchem. Foto: Arjen Dieperink

Suppen op de ijsbaan voor eerste Achterhoekse Supcup

‘Wedstrijd ging sneller dan verwacht’

Door Arjen Dieperink

LAREN – Zondag was het bij de ijsbaan Roowinkel aan de Warfveendijk een drukte van belang. Op de plek waar de leden van de gelijknamige IJssportvereniging in de winter hopen te schaatsen ligt nu water. Bij uitstek geschikt terrein dus voor de eerste Open Achterhoekse Supkampioenschappen die er onder auspiciën van Rotary Club Barchem werden gehouden. De winnaars in de verschillende categorieën werden Leanne Platerink uit Lochem, Amber Wolters uit Harreveld en Rian Schoneveld uit Laren.  

“De baan is 400 meter lang en je kunt er als volwassene tot je middel in staan, diep is het dus niet“, laat Teun Eggink, bestuurslid van Roowinkel weten. Ondertussen gaan de supboards het water in. “Het is nu recreatief suppen daar de wedstrijd eerder voorbij was dan wij hadden verwacht“, zegt Teun. 

Projectleider
Het suppen (Stand-Up Paddling) heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. “Het is vooral geliefd bij de jeugd”, zegt de 22-jarige Eric Nijkamp, die tevreden terugkijkt op het evenement. Hij was de projectleider van deze eerste Open Achterhoekse Supkampioenschappen. Leden van de Rotary Club Barchem waren eerder op bezoek geweest bij de ijsbaan Roowinkel die maar een enkele keer open is: als er een dik pak ijs ligt. “Wij dachten: dat moet beter kunnen en zo kwamen wij met het idee om de eerste Achterhoekse Supcup te organiseren. Het moet iets voor en door jongeren zijn, daarom hebben wij Eric gevraagd het te organiseren“, laat René Meutstege van de Rotary weten.
Aan alles is door de organisatie gedacht: er werd vergunning aangevraagd bij de gemeente, het water is gekeurd door het Waterschap Rijn & IJssel, er waren sup-instructeurs, op vaste plekken stonden personen die het reddend zwemmen meester waren om zo de gehele 400 meter af te kunnen dekken en ook was er een EHBO-post.
“De leden van de Rotary hebben 25 sup-boards aangeschaft waar de deelnemers gebruik van konden maken“, vertelt de programmacommissaris van de Rotary Barchem, Leónie van Meggelen. met trots. Ondertussen komt Corine Bos, voorzitter van de Rotary Barchem, aanlopen. Zij heeft net een rondje gesupt. “Je krijgt het er wel warm van“, laat ze de aanwezigen weten.
Om de jongeren mee te laten doen aan de eerste Achterhoekse Supcup zijn er flyers rondgedeeld en is de jeugd benaderd door Jimmy’s Berkelland en Jongerenwerk van de Stichting Welzijn Lochem.

Verbeterpunten
“Wij kijken nog wel naar verbeterpunten“, laat Meutstege weten. Hierbij denkt men aan het vervoer. “Ik woon in Larense Broek, van daaruit is het best een aardig stuk fietsen voor de kinderen en dat geldt ook voor andere plekken“, zegt Leónie van Meggelen. Roowinkel ligt voor velen in een uithoek. “Daarom bekijken wij of we vervoer vanuit de kernen moeten organiseren“,vult René Meutstege aan. Een tweede Achterhoekse Supcup wordt in 2023 georganiseerd. Ook de IJsvereniging Roowinkel zal dan weer op vrijwillige basis medewerking verlenen. Eric Nijkamp laat weten geen projectleider dan meer te zijn, maar zegt tijdens het interview toe dat hij het wel wil ondersteunen met raad en daad.

Goed doel
“Als Rotary hebben wij altijd als wij iets organiseren een goed doel voor ogen waar de opbrengst naar toe zal gaan“, aldus René Meutstege. Hij verwijst naar Gamrupa een hulporganisatie die werkzaam is in Gambia. “Het project dat ondersteund wordt zamelt plastic in. Dat wordt met een machine verwerkt om er andere producten van te maken. Op deze manier gaan wij de plasticsoep tegen”, vult Leónie aan. Wanneer volgend jaar de tweede Achterhoekse Supcup zal worden georganiseerd moet nog worden bekeken. “Om dit goed te kunnen plannen moeten wij ook kijken wanneer in de buurt andere activiteiten zijn”, aldus Meutstege.

Bron: Achterhoek Nieuws