Gezellige drukte op ijsbaan Roowinkel

Gezellige drukte op ijsbaan Roowinkel

LAREN – Alleen leden mochten komen, maar toch kon IJssportvereniging Roowinkel afgelopen weekend op grote belangstelling rekenen. Het was gezellig druk op de ijsbaan ook al ligt die aan de Warfveenweg, ter hoogte van Roowinkelweg niet bepaald dicht bij het dorp Laren.

Door Arjen Dieperink

Het is te danken aan een voormalig hoofd van de school in Larensebroek, meester Siersma, dat er in 1949 een ijsbaan kwam aan de Warfveenweg, het Bekmansbroek. Voorkomen dat ‘zijn schoolkinderen’ op de gevaarlijke Schipbeek gingen schaatsen was genoeg aanleiding om een ijsbaan te maken. Een jaar later werd de IJssportvereniging Roowinkel opgericht, die dus nu al bijna vijfenzeventig jaar bestaat en circa 700 leden telt. Die bonden afgelopen weekend massaal de schaatsen onder. Toen de Berkelbode een kijkje kwam nemen stonden er wel zestig geparkeerde auto’s.
Er zakte niemand door het ijs. Behalve dan de voorzitter van de IJssportvereniging Roowinkel. Hij stond tot zijn enkels in het water, een paar dagen voor het interview. Zijn persoonlijke wak is nu met linten afgezet. Teun Eggink kan er wel om lachen. “Zoals je ziet is het ijs nu goed.”

Blokken
In overleg met de gemeente Lochem verdeelde het bestuur van Roowinkel de dag in vijf blokken van anderhalf uur met ieder een eigen begin- en eindtijd. Het eerste blok begint om tien uur en eindigt om half twaalf. Vervolgens is er een half uur geen schaatsen waarna de volgende groep schaatsers in blok 2 weer anderhalf uur de baan op kan. Tien minuten voor het einde van elk tijdblok wordt er omgeroepen dat men nog maar even kan schaatsen. “Het systeem werkt uitstekend, iedereen werkt keurig mee. Daar zijn wij best trots op”, zegt Eggink, bijgevallen door enkele bestuursleden.
“Iedereen moet zich via onze site aanmelden”, vertelt de voorzitter. “Wij zijn uitsluitend, in verband met de controle op de toestroom, open voor leden. Verder hanteren wij het systeem van gezinsleden. Per gezin zijn twee volwassenen lid. Kinderen tot en met 12 jaar mogen met hun ouders meekomen, maar moeten wel per kind aangemeld worden”, legt Eggink uit.
Afgelopen zaterdag verwelkomde Roowinkel vierhonderd schaatsers. Teun Eggink laat op zijn mobiele telefoon het schema zien. “Kijk, hier zie je de tijdsblokken waar men zich voor kan aanmelden. Het eerste blok had honderdvijfentwintig aanmeldingen. Ook voor morgen (maandag 15 februari – AD) zie je al enkele aanmeldingen. Ik weet niet of dat gezien de voorspelde weersomstandigheden wel door zal gaan. Vandaag verwachten wij zo’n vijfhonderdvijftig bezoekers.”

Opgeruimd
Maandag kreeg de Berkelbode telefonisch te horen dat ijsbaan Roowinkel alsnog was gesloten. “De vlaggen zijn gestreken, alles is buiten opgeruimd. Er kan door de weersituatie niet meer geschaatst worden”, laat een woordvoerder weten.

Bron: Achterhoek Nieuws